Sudah Menjadi kebiasaan dan trend terkini majlis perkahwinan diadakan di dewan. Antara faktor utama pengantin memilih untuk mengadakan majlis di dewan berbanding rumah adalah disebabkan kawasan yang terhad di rumah dan keselesaan tetamu.

Selain itu, ada yang berpendapat mengadakan majlis di dewan lebih menjimatkan dan mudah diurus. Pengantin dapat menjimatkan kos menyewa kanopi dan dapat menjalankan majlis walaupun dalam keadaan cuaca hujan.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ambil kira sebelum membayar deposit untuk menempah dewan.

  1. Availabiliy Dewan

Pastikan anda tentukan tarikh majlis anda terlebih dahulu dan kemudian hubungi individu yang menguruskan tempahan dewan. Pastikan dewan tersebut mempunyai kekosongan tempahan pada tarikh yang anda pilih sebelum anda membuat perkara-perkara seperti yang kami senaraikan di bawah.

  1. Saiz dan Lokasi Dewan

Dewan yang dekat dengan rumah akan lebih memudahkan anda melakukan urusan persiapan majlis anda. Apabila tiba hari majlis, urusan anda dengan vendor yang akan melakukan kerja-kerja persiapan majlis mudah dipantau tanpa perlu berulang-alik dengan jarak yang jauh. Juga pastikan saiz dewan bersesuaian dengan jumlah tetamu yang dijemput. Dewan yang mudah diakses dan tidak terlalu terpencil juga penting agar ianya mudah ditemui

  1. Kemudahan Asas Dewan

Pastikan dewan dilengkapi dengan kemudahan asas seperti tandas, surau, penghawa dingin atau kipas dan bilik persalinan. Kebanyakan dewan menyediakan kemudahan asas ini. Jika mereka menyediakan kemudahan ini, pastikan anda membuat pemeriksaan terhadap kondisi kemudahan ini. Pastikan kipas dan tandas berfungsi dengan baik.

  1. Tempat Letak Kereta

Untuk memastikan keselesaan tetamu anda, pastikan dewan yang anda tempah mempunyai tempat letak kereta yang luas. Ianya sangat penting bagi memastikan tetamu anda tidak berjalan jauh untuk mencari tempat letak kereta.

  1. Dinding Serap Bunyi

Sekiranya anda menempah penyedia karaoke atau PA System, pastikan dinding dewan yang dipilih mempunyai ‘sound proof board’ atau penyerap bunyi. Ini penting untuk memastikan majlis anda tidak hingar-bingar.

  1. Buat Pemantauan Dan Siasatan

Luangkanlah sedikit masa untuk datang ke dewan tersebut untuk melihat majlis orang lain. Rasakan sendiri keselesaan dewan tersebut melalui pemerhatian anda dari jauh. Lihat pencahayaan dewan tersebut. Adakah ianya cukup terang untuk majlis anda? Adakah dewan tersebut panas bila tetamu telah ramai? Dimanakah susun atur untuk pelamin dan meja makan beradab yang sesuai? Berapakah bilangan meja yang boleh dimuatkan di dalam dewan tersebut? Ini semua penting sebelum anda membuat pembayaran deposit.